Hiilijyvistä timanteiksi – laboratoriotimantit yleistyvät

Laboratoriotimantit ovat lisääntyvissä määrin toimineet ekologisena ja ekonomisena vaihtoehtona perinteisille louhituille luonnontimanteille ja niiden yleistyminen on väistämättä vaikuttanut sekä kuluttajien valintoihin että korualan tarjoamiin vaihtoehtoihin. Festive -malliston kaikkiin koruihin on mahdollisuus valita myös laboratoriotimantti ja etenkin kookkaamman timantin valitseminen kihla- tai vihkisormukseen on mahdollista yhä useammalle laboratoriotimantin ollessa luonnontimanttia merkittävästi edullisempi vaihtoehto.

Laboratoriotimantit valmistetaan simuloidussa ympäristössä käyttäen kahta eri päämenetelmää, korkean paineen ja lämpötilan yhdistävää HPHT-menetelmää sekä CVD-menetelmää, kemiallista höyrystymistä. HPHT-menetelmä jäljittelee timanttien luonnollista muodostumisprosessia kasvattamalla timantin hiilijyvän ympärille ja CVD-menetelmässä laboratoriotimantti syntyy tyhjiökammiossa ionisoimalla metaanikaasun ja vetykaasun seosta, mikä saa aikaan atomien kerrostumisen timantiksi.

Vaikka laboratoriotimantin synty tapahtuu valvotuissa olosuhteissa eikä maakuoren uumenissa, on se teknisesti ja olemukseltaan täysin timanttia vastaava sekä ulkonäkönsä puolesta että käyttöominaisuuksiltaan. Näin ollen laboratoriotimanttia voi ihan yhtä lailla kutsua aidoksi timantiksi siinä missä luonnontimanttiakin, syntyprosessi vain on erilainen.

Laboratoriotimantteja saa perinteisen silmälle värittömän, kirkkaan sävyn lisäksi kaikissa kuviteltavissa olevissa värisävyissä. Värillinen laboratoriotimantti on houkutteleva vaihtoehto myös värillisille jalokiville, joiden käyttö Festive kihla -ja vihkisormuksissa on yleistynyt merkittävästi.  

Millainen olisi sinun unelmiesi laboratoriotimantti?