Vihkisormus - ajatuksia ja trendejä vuodelle 2022

 

Tuhannet hääparit ovat joutuneet viimeisen parin vuoden ajan tekemään poikkeusjärjestelyjä tai siirtämään häitään koronarajoitusten takia. Tämä ei ole kuitenkaan pysäyttänyt päättäväisiä hääpareja ja heidän hääsuunnitteluaan. On ollut ilo nähdä että läpi haastavan pandemia-ajan yksi totuus on tullut vahvistettua: Mikään ei pysäytä rakkauden voimaa. Me tahdomme, tuli mitä tuli !


Myös me sormuksen valmistajina ja toimittajina olemme pyrkineet vastaamaan ajan tarpeeseen joustavuudella ja asiakkaiden turvallisuus huomioon ottaen. Vihkisormuksen tilaaminen verkkokaupasta on ollut yksi arvokas lisäkanava rajoitusten aikana, jonka kautta hääpareja ja muitakin korunostajia on voitupalvella turvallisesti. Iloksemme hääsuunnitelmissa edelleen tärkeänä rastina on se, että sormessa täytyy hääpäivänä kimaltaa arvokas merkki tärkeästä yhteisestä päätöksestä.

Se mikä on suosittua tai trendikästä muuttuu jatkuvasti. Kihla- ja vihkisormustrendien suhteen ei ehkä tapahtu niin suuria tai nopeita vaihteluita kuin monessa muussa tyyliin liittyvässä asiassa, mutta toki uusia tuulia puhaltelee myös vihkisormusten maailmaan. Ihmisen persoona tietenkin määrittelee sen, kuinka aktiivisesti joku seuraa muuttuvaa muotia ja vaihtuvia trendejä. Usein ajattomuus, klassisuus ja erityisesti käytännöllisyys voivat olla ne tärkeimmät kriteerit sormuksenkin valinnassa. Yhä useammin vihkisormukselta odotetaan kuitenkin tarinallisuutta ja persoonallisuutta. Jotain, joka kuvastaa kantajaansa, joko tarinan, materiaalien värimaailman tai muotokielen kautta. Ehkä tuoreimpien sukupolvien kautta myös rohkeus valita jotain tavanomaisuudesta poikkeavaa on kasvanut kihla- ja vihkisormustenkin valinnassa. Se mikä on kuitenkin muuttumatonta on se, että kihla- ja vihkisormuksella on edelleen suuri symbolinen arvo ja merkitys sen kantajalleen. Edustaahan se kahden ihmisen välistä yhteistä sidettä, ikuista rakkautta. Siksi vihkisormuksen valintaan halutaan käyttää aikaa, jotta valinta olisi arvonsa mukainen ja jotta valinta miellyttäisi silmää päivästä, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Oman Festive mallistomme ja asiakaskokemustemme perusteella haluan nostaa esille muutaman vihkisormusten valintaan liittyvän suosituimman trendin tai kriteerin, joilla on merkitystä tämän päivän sormuksen ostajalle.

Luonnon inspiroimaa muotoilua

Vuoden 2021- 2022 aikana kihla- ja vihkisormuksissa erityistä suosiota on lisännyt muotokieli, joka saa inspiraationsa luonnon muodoista ja ilmiöistä. Luonnon vaihtelevissa muodoissa ja ilmiöissä on koruntekijänkin helppo nähdä ihmisiin ja elämään liittyvää symboliikkaa. Siroista tai herkistä kukkien terälehdistä aina rosoiseen kallioon tai karuun ikiroutaan saakka. Oma mielikuvitus saa vielä vapauden leikitellä muotojen ja korujen taustalla olevien tarinoiden kanssa. Ripauskin omaa persoonaa tai yhteiseen rakkauteen liittyvää symboliikkaa antaa sormukselle vieläkin syvemmän merkityksen. Hääparin mieltä usein lämmittää ajatus että, morsiamelle ja sulhaselle löytyy sormus samasta teemasta. Tästä hyvänä esimerkkinä Festive malliston Routa- sormukset, joissa saman tuoteperheen valikoimasta löytyy niin vihki- kuin kihlasormukseksi soveltuvia sormuksia sekä miehille että naisille. Ajatuksella: Yhteinen rakkaus, yhteinen sormus. Muita Festive malliston luontoaiheisia sormusperheitä ovat Peruskallio, Rautapuu ja Kelopuu, joista löytyy myös sormus sekä morsiamelle, että sulhaselle.

 

Routa tuoteperheen sormuksia

Routa mallistosta löytyy pohjoisen luonnon inspiroimia sormuksia, riipuksia ja korvakoruja.

 

Väriä elämään

Rohkeus käyttää värillisiä jalokiviä on tuonut raikasta tuulahdusta vihkisormuksiin. Väreillä voidaan myös koruissa upealla tavalla korostaa omaa persoonaa ja luonteenpiirteitä. Suosiota on varsinkin lisännyt sormukset joissa yhdistetään tietyn värin eri sävyjä ja useimmiten joukossa on myös kirkkaita timantteja. Festive mallistosta löytyy useampi värillisillä kivillä ja timanteilla koristeltu sormus. Tälläisiä ovat mallistossa mm. Natasha, Nelly, Nadja ja Drop sormukset joista löytyy sinisen ja punaisen tai pinkin sävyisillä värikivillä vaihtoehtoja. Näissä malleissa sinisen sävyisinä jalokivinä on sinisafiireja, topaaseja ja akvamariineja ja punaisen sävyissä rubiineja ja turmaliineja ja vaaleamman punaisen sävyissä, safiireja, morganiitteja ja turmaliineja. Värillisiä jalokiviä käytetään myös usein esim. halo sormusten keskellä, jossa ne luovat kauniin kontrastin ympärillä loistavan timanttikehän kanssa. Tällä saadaan myös näyttävän sormuksen hintaa halvemmaksi, kun timantin tilalla on esimerkiksi vaaleanpunainen morganiitti.

Nelly värikivisormus

Nelly- sormus jossa timantien lisäksi, sinisafiireja ja topaaseja.

 

Vintage – ajatonta ja eleganttia

Yksi tämän hetken suosituimmista vihkisormustyyleistä on ollut jo jonkin aikaa niin kutsutut Vintage – tyylin sormukset, jotka huokuvat menneisyyden yksityiskohtaista, herkkää ja naisellista muotokieltä. Vintage tyylin sormuksille onkin tunnusomaista pitsimäiset ja koristeelliset yksityiskohdat ja klassinen elegantti muotoilu. Krysanttileikattu pitsimäinen reunus timantin ympärillä täydentää upeasti sormukseen istutettujen timanttien loistoa. Vaikutteita on haettu äidin, isoäidin tai isoisoäidin korurasiasta, joilla luodaan sormuksiin lämpimän perinteikäs tunnelma maustettuna tämän päivän modernilla viimeistelyllä. Festive malliston Vintage tuoteperheestä löytyy paljon vaihtoehtoja sirommista ja edullisimmista malleista todella näyttäviin sormuksiin. Useimpia Vintage malliston sormuksia on helppo myös yhdistellä pareiksi yhteisen muotokielen ansiosta. Myös värillisten jalokivien ja timanttien yhdistelmänä koristetuja vaihtoehtoja löytyy useampia. Tuoreimpana

Vuoden Kaunein Sormus 2021 ehdokas Rosette- sormus, jossa keskellä säihkyy upea viistehiottu morganiitti ja timantit ”ikuisen rakkauden merkkinä.” Näin kultasepän näkökulmasta katsottuna Vintage malliston sormusten perinteikkyys tuntuu myös sormusta valmistettaessa. Sormuksessa olevia tarkkoja yksityiskohtia viimeistellessä kultasepän käsityötaitoja pääsee välillä haastamaan toden teolla. Jokainen käsillään työtä tekevä tietää, että juuri tämä ruokkii kultasepän rakkautta korujen tekemiseen. Onnistunut lopputulos, klassisen kaunis koru antaa aina leveän hymyn korun tekijänkin kasvoille.

Rosette vintage sormus

Vintage malliston Rosette sormus. Design Thomas Narsakka

Vastuullisuus, ekologisuus ja eettisyys

 Nämä ovat kaikki tämän päivän tärkeitä arvoja, mitä tulee erilaisiin kuluttajille markkinoitaviin tuotteisiin. Koruihin liittyy paljon tunnearvoa, joten on luonnollista että kihla- ja vihkisormuksessa halutaan näiden arvojen täyttyvän mahdolllisimman laajasti.

Asiakaskokemuksemme perusteella yhä enemmän arvoa kihla- ja vihkisormuksen valinnassa annetaan niiden vastuulliselle tuottamiselle. Osa korun kauneutta on sen koko matka luonnon raaka-aineesta valmiiksi koruksi. Se mitä tällä matkalla tapahtuu on sillä useimmille sormuksen ostajille ja kantajille merkitystä. Pelkkä ulkoinen kimallus ei riitä. Tähän myös me Festive sormusten valmistajina olemme pyrkineet vastaamaan. Me korujen valmistajan haluamme toiminnassamme huomioida ympäristölainsäädännön sekä eettisen ja moraalisen näkökulman olipa kyse materiaalien alkuperästä, työntekijöiden hyvinvoinnista, valmistusprosessista tai jätteiden jälkikäsittelystä. Yksi loistava esimerkki tästä on se, että kaikki Festive koruissa käytettävä kulta on 100% kierrätettyä kultaa. Toisin sanoen koruihimme käytettävä kulta on uusiokäyttöön puhdistettua ja jalostettua kultaa, joka on peräisin joko omasta tai yhteistyökumppaniemme romukullan kierrätyksestä tai omasta valmistusprosessista talteen kerätystä kultajätteestä.

Toinen tärkeä ja useimmiten arvokkain osa vihki- ja kihlasormuksissa ovat timantit. Ikuisen rakkauden symbolien mainetta on tahrannut se, että markkinoilla olevien timanttien joukossa on ollut timantteja, jotka on kaivettu sota-alueilta ja joita on myyty sodan tai kapinan rahoittamiseksi. Ajatus tällaisesta timantista koristamassa vihkisormusta on erityisen ikävä. Siksi meille korun tekijöille on erityisen tärkeää että timantintoimittajillamme on esittää kirjallinen tae siitä että koruissamme käytettävävien timantien kauneutta ei tahraa rikollinen toiminta. Tätä edistää 2003 perustettu Kimberleyn prosessi johon myös Suomi kuuluu osana EU:ta. Kimberleyn prosessi on kansainvälinen sopimus, jonka tarkoitus on estää konfliktialueilta vientiin menevien timanttien kauppa, joilla usein rahoitetaan aseellisia ryhmittymiä. Kimberleyn sertifiointiprosessiin osallistuvat maat ovat vastuussa 99,8 prosentista kaikesta raakatimanttituotannosta.

Ei pidä unohtaa sitä ekologisuutta edistävää tosi asiaa, että juuri laadukas ammattitaidolla ja vastuulisesti valmistettu vihkisormus kestää ja säilyttää arvonsa vuosikymmeniä. Parhaimmillaan sukupolvelta toiselle. Siksi on ehdottomasti ekoteko panostaa kihla- tai vihkisormuksenkin hankinnassa laatuun. Tämä on meillekin korujenvalmistajana lähtökohta ja päämäärä kaikessa toiminnassamme. Laatu ja kestävyys.

Kotimaisuutta arvostetaan

 Yhä useammalle tärkeäksi kriteeriksi on tullut se että sormuksen tulee olla Suomessa valmistettu. Suomalaisella kultasepäntyöllä on pitkät perinteet ja kultasepäntyö on tunnetusti korkealaatuista. Usein sormusten muotoilu on kotimaisissa sormuksissa hiukan vahvempaa ja jykevämpää moniin ulkomaisiin sormustoimittajiin verrattuna. Sormuksen on tärkeä kestää elämää ja juuri tähän tarpeeseen laadukkaat kotimaiset korut usein vastaavat.

 Sormuksen ostaminen on monelle morsiamelle usein tärkein ja arvokkain hankinta naimisiin mentäessä. Siksi vaikutusta on varmasti sillä, että yhä useammin kihla- tai vihkisormusta etsivä pääsee halutessaan vuorovaikutukseen kotimaisen sormusvalmistajan oman asiantuntijan tai kultasepän kanssa erilaisten esittelypäivien ja häätahtumien kautta. Näissä vihkisormusta etsivä saa kasvotusten parhaat vinkit sormuksen valintaan. Usein myös toimitusajat ovat lyhyempiä ja joustavampia kotimaisissa koruissa. Useimmat Festive korut ovat saatavissa verkkokaupan tai jälleenmyyjien kautta nopeimmillaan jo 1-2 päivässä. Myös sormuskaupan peruutus, palautus tai vaihto on yleisesti aina selkeämpää kotimaisissa tuotteissa, jos vaikka sormuskoko ei olekaan oikea.

Kaikki Festive korut valmistetaan Suomessa Hämeenlinnassa sijaitsevalla kultasepänverstaalla. Festive korujen taustalla oleva kultasepäntaito on siirtynyt isältä pojalle suvussamme sukupolvelta toiselle nyt jo neljännessä sukupolvessa aina vuodesta 1947 lähtien. Iloksemme kasvanut arvostus kotimaista kultasepäntyötä kohtaan mahdollistaa, että tuo jalo käsityötaito jatkaa kulkuaan ja jalostumistaan myös tuleville sukupolville. Kiitos teidän.