ÄDELMETALLER

100% återvunnet guld
GULD
p>Guld är en av de första metaller som människor har lärt känna och finns i naturen främst som flodhästar. På grund av dess egenskaper och utseende är guld ett utmärkt material för användning i smycken - det är en blank, mjuk och mycket stretchbar metall. Rent guld är för mjukt för att användas i smycken, så det legeras med andra metaller för att uppnå önskade bearbetningsegenskaper, hårdhet och färgton.

Rött guld erhålls genom att tillsätta silver och koppar till guldet. Att öka mängden koppar ger rött guld. Vitguld erhålls när palladium tillsätts till guld. Zink används sparsamt i alla legeringar för att förbättra gjutnings- och bearbetningsegenskaper.

I Finland stämplas guldhalten i en guldlegering i tusendelar, men anges ofta i vardagsspråk i karat. Promillets, eller delar per tusen, anger mängden ädelmetall som måste finnas i produkten. En karat betyder i sin tur 1/24 del. De mest typiska guldlegeringarna som används i smycken är 14 karat eller 585 per mil och 18 karat eller 750 per mil legeringar.

Rödguld

p>Festive diamantsmycken använder den s.k en nyans av europeiskt rödguld, som är ljusare gul i färgen än den rödaktiga finska legeringen som vanligtvis används i Finland. Det är också möjligt att beställa diamantsmycken av rödaktig Suomi -legering, men som standard vid beställning från webbutiken finns det en gulare legering.

Vitguld

Vitguld innehåller lika mycket gult fint guld som andra gula och röda guldlegeringar av samma färg. Vitguld med ljus färg erhålls från palladiummetall legerat med det. Palladium är tyngre och dyrare än andra legeringsmetaller. Av denna anledning är vitguldsprodukter något dyrare än gula och röda guldprodukter.

Vitguld är ytbehandlat med rodium, en metall av platina. Detta kallas rhodinisering. Rhodinisering ger en ren vit yta i vitt guld, medan vitt guld i sig är gråare i färgen. Den rhodinerande beläggningen försvinner med tiden och kan behöva bytas ut när ringen börjar repa och bli grå.

Rosaguld

Rosaguld erhålls genom att tillsätta koppar till guldlegeringen för att få en nyans av rött. Rosaguld har verkligen tagit sig igenom marknaden de senaste åren och är för närvarande väldigt trendigt.

Återvunnet guld.

Guldlegeringen vi använder är helt certifierat återvunnet guld från KA Rasmussen. KA Rasmussen garanterar mer än 99% återvinning för blandningen, men i praktiken är återvinningsgraden 100% under normala förhållanden. Vi strävar också efter att köpa så mycket skrotguld som möjligt från våra kunder för återvinning. Tack vare återvinning kan historien om mormors gamla robusta förlovningsring fortsätta i upp till fem nya smalare ringar.

Skrotguld rengörs.

Stora mängder så kallat skrotguld, t.ex. gamla smycken, smälts ner och raffineras genom mekaniska, kemiska och elektrolytiska processer till rena ädelmetaller som kan återanvändas om och om igen. Vi kan alltid använda de bästa och mest högkvalitativa reningsprocesserna på den nordiska marknaden.

Guldet är en ny allians

Guld med en renhet på 99,99% legeras med andra legeringsmetaller som silver, koppar, zink och palladium (när vitt guld legeras). När de korrekta legeringsförhållandena har beräknats noggrant smälts metallerna med en het flamma till en enda legering.

Den smälta legeringen hälls i en form.

Den smälta legeringen, som är långt över 1 000 °C, gjuts i den önskade formen för att bilda en guldsmedsrulle för smyckestillverkning. Formromen kan vara en stång, en platta eller en gjutning som följer smyckets form, vilket i synnerhet används för att tillverka identiska smycken i serie.

Legeringar i rödguld

Nedan visas legeringsförhållandena för 14k och 18k gult guld i procent.