DIAMANT

INFORMATION OCH BERÄTTELSE

Diamond 4 C och kvalitet

Kvaliteten och värdet på diamanter påverkas av 4 saker (4C), den mest avgörande är färgen, renheten och kvaliteten på slipning och vikt. Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt dessa fyra områden när vi väljer rätt diamanter för våra diamantsmycken.

Alla diamanter som används i festliga smycken genomgår en noggrann mikroskopisk inspektion för att övervaka diamanternas kvalitet och hålla den av hög standard. Diamanter som väger 0,30 karat och högre graderas i GIA -laboratorier, som åtföljs av ett skriftligt certifikat. Som standard använder vi H (Wesselton) diamanter med utmärkt valuta för pengarna och SI1 -diamanter i festliga smycken.

Raakatimantti - Kuvassa aito hiomaton timantti sellaisena kuin se on luonnosta löydettäessä.

Diamanters ursprung och etik

Slipningar

Diamanter är kända för sin förmåga att överföra ljus och gnista starkt. Detta är avgörande för diamantslipning. Vi tänker ofta på diamantslipning som former (runda, hjärta, ovala, markiser, droppar etc.), men diamantslipning och dess kvalitet berättar verkligen hur väl en diamants yta interagerar med ljus. En diamant med utmärkt färg och renhet kan förlora sitt värde och glans om slipningen görs dåligt. Diamantslipning är därför avgörande för stenens ultimata skönhet och värde.

Av alla fyra (4C`s) huvudegenskaper hos diamant är slipning den mest komplexa och tekniskt svåra att analysera. Vid framgångsrik slipning strävar proportioner, avfasningar och uppsättningar av avfasningar efter att skapa en perfekt interaktion med ljus för att skapa visuella effekter: ljusstyrka, eld och glimt.

Alla festliga smycken använder professionellt slipade och noggrant utvalda diamanter som accentuerar alla de bästa aspekterna av diamanten. Alla diamanter över 0,30 karat levereras med ett GIA (Gemologigal Institute of America) diamantcertifikat med finkorniga slipvärden. Malningskvaliteten definieras i engelska termer som utmärkt, mycket bra, bra, rättvist och dåligt. I certifikatdiamanterna vi använder i Festliga smycken är betyget på alla områden som påverkar slipning alltid åtminstone mycket bra.

Bilden nedan visar de vanligaste diamantslipningarna.

Renhet

Naturliga diamanter härrör från kol som utsätts för enorm värme och tryck djupt inne i jorden. Denna process kan leda till många inre och yttre egenskaper som kallas inneslutningar, sprickor, fläckar, repor, sprickor etc. Att bedöma diamanternas renhet innebär att man fastställer antalet, storleken, naturen och platsen för dessa egenskaper, liksom hur dessa påverkar stenens övergripande utseende. Renhetsklassificeringen görs vid tio gånger förstoring.

Även om ingen diamant är helt ren, ju närmare den är ren, desto högre är dess värde. Diamantrenhetsskalan börjar vid FL (Flawless) och slutar vid I3 (ingår, nivå tre). Det finns också variation i renheten hos diamanter inom renhetsklassen (t.ex. SI). Renhetsgraden anges med ett tal efter bokstavskombinationen. Ju lägre siffra (1) efter bokstaven, desto renare är diamanten.

Bilderna nedan illustrerar effekten av diamantdefekter på renhetsgraden.

Färg

Att förstå vad som menas med färgen på en diamant hjälper dig att välja rätt diamant. Färgen på en diamant hänvisar till frånvaron av färg, så färgutvärdering baseras på hur många nyanser av gul eller brun det finns i en diamant i förhållande till en helt färglös diamant. En diamant med perfekt färg är alltså helt färglös, som en droppe klart vatten. Nyanser klassificeras från sällsyntare till färglös på GIA -skalan DZ och på den mycket vanliga Scan.DN -skalan i Norden, vilket inte är lika exakt som den skala som används av GIA.

Vikt

Vikten av diamanter uttrycks i karat (ct). En karat är 0,2 gram och mäts genom att väga den lösa diamanten med en exakt diamantvåg. Slipkvaliteten hos en diamant påverkar diametern på en sten med en viss vikt. En dåligt polerad sten kan se mycket större ut i förhållande till sin vikt, men förlorar sin glans till en välpolerad sten som ser mindre ut. Därför ägnar vi särskild uppmärksamhet åt diamanternas optimala dimensioner i förhållande till diamantens vikt.

Nedan är en vägledande tabell över hur vikten av en diamant påverkar stenens diameter. (Bilden är inte i naturlig skala.)

Diamanternas vikt i smyckena kan anges antingen i detalj, t.ex. 5 x 0,05 ct, vilket innebär att smycket innehåller 5 diamanter som väger 0,05 ct eller så kan det anges tillsammans. 0,25 ct, eller diamanternas totala vikt.